Šošovicová polievka so zeleninou II späť
Suroviny:
4-5 lyžíc šošovice, 1/2 cibule, mrkva, zeler, petržlen, 1 zemiak,
1 lyžička tuku, 1 lyžička múky, soľ, mletá červená paprika, mleté čierne korenie,
1 dl mlieka, 1,5 l vody.
Postup: Prebratú a umytú šošovicu namočíme a potom uvaríme v neosolenej vode.
Pokrájanú zeleninu a zemiaky dusíme na tuku a na cibuli do mäkka.
Zeleninu zaprášime mletou červenou paprikou a múkou, miešame, restujeme
a dolejeme uvarenou šošovicou, spolu varíme asi 10 minút.
Pridáme mleté korenie, trochu mlieka a prevaríme.

Špenátová polievka späť
Suroviny:
250 g špenátu, 30 g masla, 30 g hladkej múky, 30 g cibule, 1 strúčik cesnaku,
2 dl mlieka, mleté čierne korenie, soľ, 10 g masla, 1 žemľa.
Postup:
Špenát dôkladne umyjeme, vložíme do vriacej vody a varíme neprikrytý,
aby nestratil farbu. Potom ho scedíme a pretrieme cez sito alebo pomelieme.
Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, do ktorej pridáme postrúhanú cibuľu
a rozotretý cesnak. Zalejeme vodou, povaríme, pridáme pretretý špenát,
soľ a mleté čierne korenie, nakoniec prilejeme mlieko.
Do hotovej polievky dáme žemľu pokrájanú na rezance a opraženú na masle.
Môžeme pripravovať aj zo zmrazeného špenátu.

Zelerová polievka späť
Suroviny:
200 g zeleru, 20 g hladkej múky, 20 g masla, 2 dl mlieka, zelerová vňať, soľ.
Postup:
Očistený, umytý a pokrájaný zeler dáme variť do osolenej vriacej vody.
Hladkú múku opražíme za stáleho miešania na oceľovej panvici do zožltnutia,
zalejeme studenou vodou, rozmiešame a pridáme do uvareného zeleru,
osolíme a za stáleho miešania povaríme. Potom všetko pretrieme cez sito,
vylepšíme čerstvým maslom a mliekom, osolíme, okoreníme zelerovou vňaťou
pokrájanou nadrobno a dolejeme prevarenou vodou.

Hrachová sedliacka polievka späť
Suroviny:
150 g suchého hrachu, 1 1/2 l vody, 40 g zeleru, 50 g zemiakov,
1 malá cibuľa, 20 g masti, 20 g hladkej múky, soľ, mlté čierne korenie,
petržlenová vňať.
Postup:
Hrach umyjeme a namočíme deň pred varením. Varíme ho v tej vode,
v ktorej bol hrach namočený. Keď je hrach polomäkký, pridáme očistený a na
kocky pokrájaný zeler i zemiaky. Na masti si pripravíme cibuľovú zápražku,
ktorú zriedime vychladnutým vývarom z hrachu.
Všetko spojíme, dobre povaríme, osolíme, okoreníme a doplníme umytou,
posekanou petržlenovou vňaťou.

Špargľová polievka II späť
Suroviny:
300 g špargle, 1,25 l vody, soľ, 2 mladé póry, zelená petržlenová
a zelerová vňať 30 g masti, 30 g hladkej múky, 1 dl smotany, 1 žĺtok,
muškátový oriešok, 60 g udusenej ryže.
Postup:
Špargľu pokrájame na kolieska, vložíme do osolenej vody, pridáme očistené póry,
zelenú petržlenovú a zelerovú vňať a varíme na miernom ohni 40 minút.
Potom póry a vňať vyberieme. Z masti a múky pripravíme bledú zápražku,
pridáme do polievky a povaríme 20 minút. Nakoniec zjemníme smotanou,
v ktorej sme rozmiešali žĺtok, okoreníme postrúhaným muškátovým orieškom,
premiešame udusenú ryžu a odstavíme.

Boršč späť
Suroviny:
1/4kg bravčového mäsa, cibuľa, 2 plátky slaniny, 2 mrkvy,
2 petržleny, 3 cvikle, 4 zemiaky, bobkový list, čierne korenie,
paradajkový pretlak, soľ, rasca, olej, múka, kyslá smotana
Postup:
Pokrájame mäso na kocočky a udusíme na nadrobno nakrájanej cibuľke.
Posolíme, pokoreníme a pridáme nakrájanú slaninku. Dusíme,kým mäso nie
je polomäkké. Medzitým si na rezance nakrájame mrkvu, petržlen, zemiaky
a cviklu. Keď je mäso polomäkké pridáme do neho mrkvu, petržlen, cviklu a
dolejeme vodou na toľko koľko chceme polievky a akú hustú.
Pridáme paradajkový pretlak, trošku kečupu, bobkový list, rascu a soľ.
Chvíľu povaríme a pridáme aj zemiaky. Varíme pokiaľ všetko nezmäkne.
Nakoniec pridáme bledú zápražku a podávame s kôpkou kyslej smotany.