Syrový šalát (Anka)
späť
150 g údeného syra, 40 g sterilizovaného hrášku, 30 g kápie, 2 vajcia,
20 g cibule, 50 g kyslých uhoriek, 1 lyžica horčice, 2 dcl kyslej smotany
Postup:
Syr postrúhame nahrubo na rezance, pridáme uvarené nastrúhané vajcia,
primiešame nadrobno pokrájanú cibuľu, kápiu a hrášok. Do smotany vmiešame horčicu,
vlejeme do šalátu a zmiešame. Podávame s chlebom.
Syrový šalát so šunkou
späť
400 g ementálskeho syra, 150 g šunky, 100 g kapie, 50 g kečupu,
200 g šampiňónov, horčica, šťava z 1/4 citróna, soľ, 2 vajcia.
Postup:
Syr, šunku a kapiu pokrájame na malé kocky, pridáme kečup, pokrájané šampiňóny,
horčicu, citrónovú šťavu, soľ a spolu zľahka premiešame.
Nakoniec pridáme posekané, na tvrdo uvarené vajcia, znovu zľahka premiešame a podávame.
Syrový šalát s jogurtom
späť
140 g ementálskeho syra, 60 g cibule, 80 g kapie bez nálevu, 4 vajcia,
1 1/2 dl bieleho jogurtu
Postup:
Ementálsky syr nakrájame na rezance, pridáme na jemno pokrájanú cibuľu,
na rezance nakrájanú kapiu a nadrobno posekané, na tvrdo uvarené vajcia.
Celú zmes prelejeme rozmiešaným jogurtom a zľahka premiešame.
Šopský šalát
späť
2 zelené papriky, 6 pevných rajčín, 1 väčšia šalátová uhorka,
1 cibuľa, 150 g balkánskeho syra, 3 lyžice olivového oleja,
1 lyžica vínneho octu, soľ.
Postup:
Očistené, semien zbavené papriky, umyté rajčiny a umytú uhorku nakrájame na kocky,
premiešame, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, osolíme, pokvapkáme olejom,
opäť premiešame, prilejeme ocot a posypeme strúhaným balkánskym syrom.
Grécky šalát
späť
3 väčšie rajčiaky, 2 papriky (červená, zelená), 1 cibuľa, 1 malá šalátová uhorka,
2 lyžice vody, 6 lyžíc olivového oleja,
100 g čiernych olív, 150 g ovčieho syra
Postup:
Rajčiaky umyjeme a nakrájame na kúsky. Papriky očistíme, umyjeme a nakrájame na prúžky.
Olúpeme cibuľu, umyjeme uhorku a všetko nakrájame na plátky.
Vodu zmiešame s olivovým olejom a vmiešame šalátové prísady.
Olivy a ovčí syr nakrájame na kocky a upravíme na šalát.
Mexický šalát
späť
1/2 hlávky bielej kapusty, 1/2 hlávky červenej kapusty, 3 cibule, 2 lyžice oleja,
4 zelené papriky, 4 paradajky, 1/2 lyžičky cukru, zelerová vňať, ocot,
plnotučná horčica, mleté korenie, soľ, 150 ml biely jogurt
Postup:
Papriky zbavíme jadierok, pokrájame ich na kolieska, cibuľu olúpeme, pokrájame a kapustu nastrúhame.
Zmiešame, ozdobíme pokrájanými paradajkymi a zalejeme marinádou z octu, cukru, soli,
oleja, mletého korenia, horčice a zelerovej vňate.
Šalát s chrenovým dresingom a šunkou
späť
2 lyžice smotanového chrenu, 200 g smotanového bieleho jogurtu,
čerstvo mleté čierne korenie, soľ, 200 g šunky, 200 g paradajok,
1 hlávkový šalát
Postup:
Smotanový jogurt, soľ, trochu korenia zmiešame so smotanovým chrenom.
Pridáme na kocky nakrájanú šunku a nakrájané paradajky. Premiešame s natrhanými listami
hlávkového šalátu, zalejeme dresingom a ihneď podávame.