Filé na dánsky spôsob späť
800 g rybacieho filé, 1 citrón, soľ, 125 šampiónov, 100 g masla,
40 g masti, 40 g múky, 1/2 l vody, sardelová pasta, mleté čierne korenie,
40 g masla, 80 g strúhaného syra
Postup:
Mrazené rybie filé pokvapkáme citrónom, osolíme a uvaríme.
Potom ho rozdelíme na menšie kúsky. Očistené pokrájané šampiňóny udusíme na masle.
Potom si pripravíme omáčku so zápražky zo 40 g masti a 40 g múky,
ktorú zalejeme 1/2 l vody, v ktorej sme varili rybu. Omáčku prichutíme sardelovou pastou,
soľou, korením a pridáme šampiňóny. Kúsky uvareného filé poukladáme do vymastenej ohňovzdornej misy,
zalejeme hustou omáčkou, navrch poukladáme lístky masla a husto posypeme strúhaným syrom.
Zapekáme v rúre 25-30 minút do ružova.

Filé na zelenine späť
( na jednu porciu ): 1-2 kúsky mrazeného filé, kukuricu, hrášok, cibuľu,
olej, 1 vajíčko, soľ, čierne korenie , paprika
Postup:
Na oleji opečieme na miernom ohni na drobné kúsky pokrájané filé.
Ak je dostatočne uvarené pridáme kukuricu, hrášok, cibuľu, osolíme, okoreníme
a pridáme červenú papriku. Toto všetko spolu opražíme na prudkom ohni, ale tak aby nám filé neprihorelo.
Podávame s varenými zemiakmi v šupke a vajíčkom na mäkko, ktoré pokrájame na kolieska.

Filé s cesnakovou omáčkou späť
4 kusy rybacieho filé, 80 g polohrubej múky, 1 vajce, 40 ml piva,
80 ml olivového oleja, 150 g strúhanky, 2 veľké zemiaky,
omáčka: 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžička bieleho vínneho octu, soľ, mleté čierne korenie,
80 ml olivového oleja
Postup:
Z múky, vajca a piva urobíme cestíčko, v ktorom namáčame osušené kúsky filé.
Potom ich obalíme v strúhanke a pražíme v oleji dve minúty na každej strane.
Pripravíme si omáčku. Ošúpané zemiaky pokrájame a uvaríme a necháme
odkvapkať. K rozpučeným zemiakom pridáme roztlačený cesnak a vínny ocot,
dochutíme soľou a korením a po kvapkách za stáleho miešania pidáme olej,
kým zmes nie je hladká a hustá. Rybie filé podávame teplé s chlebovou omáčkou.

Filé so syrom späť
50 dkg rybieho filé, soľ, hladká múka, olej, horčica, 20 dkg paradajok,
1 vajce, 6 dkg údeného syra, červená paprika
Postup:
Osušené rybie filé rozdelíme na plátky, osolíme, obalíme múkou,
na rozpálenom oleji opečieme z oboch strán a vyberieme.
Zvyšný olej prelejeme do zapekacej misy a poukladáme naň opečené filé.
Každý plátok potrieme horčicou, obložíme pokrájanými paradajkami, polejeme
vajcom rozšľahaným s postrúhaným syrom a vo vyhriatej rúre zapečieme.
Hotové posypeme paprikou. Podávame so zemiakmi.

Filety zo pstruha v cestíčku s jogurtovou omáčkou späť
4 pstruhy (alebo filety z inej ryby), 1 citrón, 250 g hladkej múky, 2 dl piva,
2 vajcia, olej omáčka: 3 paradajky, 125 ml bieleho jogurtu, pažítka, soľ,
mleté čierne korenie, citrónová šťava
Postup:
Zmiešame múku, pivo, soľ a žĺtky. Z bielkov ušľaháme sneh, ktorý pridáme k
cestíčku, opatrne zamiešame a necháme v chlade odstáť 10 minút.
Pstruhy vykostíme, aby vznikli filety. Nasekáme si petržlenovú vňať,
v ktorej obalíme ryby a pokvapkáme citrónom a obalíme v cestíčku.
Vypražíme v rozpálenom oleji do zlata. Omáčka: Paradajky oblanžírujeme,
olúpeme a pokrájame na kocky. Pridáme posekanú pažítku, rozmiešame ich v
jogurte, všetko osolíme a okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Všetko dobre premiešame. Podávame so zemiakovými hranolkami.

Grilované rybie filé späť
4 kusy rybieho filé (hrubé asi 2 cm), kolieska citróna na zdobenie.
Na prípravu marinády: 70 ml rastlinného oleja, 70 ml octu, 3 lyžice sójovej
omáčky, 1 lyžica sezamového oleja, 1 veľký roztlačený strúčik cesnaku.
Postup:
Rezy filé opláchnite a osušte. Zmiešajte dokopy všetky zložky na prípravu
marinády. Vo vhodnej nádobe v chladničke nechajte rybu marinovať 2-4 hodiny.
Pritom ju občas obráťte. Rybu potom grilujte asi 6 minút po každej strane.
Ak nemáte k dispozícii gril, môžete rybu upiecť na naolejovanom pekáči.
Trvá to približne rovnaký čas ako grilovanie, pričom ryba musí byť upečená
domäkka.Rybu podávajte s kolieskami citróna.

Kapor na cesnaku späť
Kapor (1,5 kg), 15 strúčikov cesnaku, soľ, 1 lyžička drvenej rasce, maslo,
2 plátky tvrdého syra, petržlenová vňať
Postup:
Očisteného kapra osolíme, potrieme drvenou rascou z vonku aj z vnútra
(tam dáme aj vňať) a uložíme ho do pekáča vymasteného maslom.
Pod kapra i vedľa neho dáme nahrubo nakrájaný cesnak. Pečieme asi pól hodiny,
podľa potreby podlejeme vodou. Potom kapra pokryjeme dvomi plátkami syra
a ešte asi 10 minút prudko zapečieme pod grilom. Porcie kapra prelejeme šťavou
a obložíme kúskami cesnaku a podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Kapor na čierno späť
kapor, 50 g masla, 150 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľa, 8 zrniek celého čierneho
korenia, 4 zrnká nového korenia, 1 citrón, 1 bobkový list, 50 g zaváraných ríbezlí,
soľ, práškový cukor, 2 lyžice hladkej múky, 50 g sušených sliviek,
40 g perníka, 40g mandlí, 4 dl čierneho piva, 2 lyžice hrozienok,
trochu kari korenia, krv z kapra
Postup:
Na polovici masla opražíme cibuľu a na kolieska nakrájanú koreňovú zeleninu.
Zalejeme pivom, pridáme korenie, ríbezle, postrúhanú citrónovú kôru, všetko
posolíme a varíme asi 30 minút. Zo zvyšku masla a múky urobíme svetlú zápražku,
zalejeme vodou a primiešame do omáčky. Pridáme pomletý perník povaríme 10 minút
a okyslíme citrónom. Omáčku scedíme, vložíme do nej pokrájaného kapra,
pridáme hrozienka, sušené slivky a pomaly varíme minút.
Nakoniec pridáme posekané mandle a podávame s knedľou.

Kapor na rošte s cibuľou späť
600 g očisteného kapra, soľ, mleté čierne korenie, 40 g cibule,
lyžica sekaného zeleného petržlenu, olej.
Postup:
Očisteného, vypitvaného kapra umyjeme a osušíme. Odstránime chrbtovú kosť,
pokrájame na diely a v každom urobíme hlbšie zárezy. Osolíme a okoreníme
mletým čiernym korením. Cibuľu postrúhame a zmiešame s posekaným zeleným
petržlenom a troškou oleja. Touto zmesou natierame diely kapra a naplníme
aj narezané miesta. Grilovací rošt rozohrejeme, poukladáme naň pripravené
diely kapra, ešte pokvapkáme olejom a grilujeme po každej strane 3 minúty.
Hotové upravíme na misu, ozdobíme zelenou paprikou a štvrtkami citróna.

Kapor na sardeli so šampiňónmi späť
800 g kapra, soľ, mleté čierne korenie, hladká múka, 4 lyžice oleja,
2 dl červeného vína, 100 g sterilizovaných šampiňónov, 50 g sardelového masla,
1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, citrónová šťava, 1 lyžica zelenej petržlenovej vňate
posekanej nadrobno.
Postup:
Umyté a očisteného kapra rozporciujeme, osušíme, osolíme, okoreníme mletým
čiernym korením, poprášime múkou a opražíme v rozohriato oleji.
Potom zalejeme polovicou vína, pridáme šampiňóny pokrájané na plátky,
sardelové maslo, cibuľu posekanú nadrobno a roztretý cesnak,
okoreníme mletým čiernym korením a dusíme. Keď je kapor takmer mäkký,
polejeme ho zvyškom vína, pokvapkáme citrónovou šťavou a dodusíme.
Podávame posypaného zelenou petržlenovú vňaťou posekanou nadrobno.

Kapor na víne späť
60 g mrkvy, 50 g petržlenu, 50 g zeleru, 100 g masla, 50 g cibule,
4 dl bieleho vína, malý kapor
Postup:
Koreňovú zeleninu umyjeme, očistíme a pokrájame na rezance.
Maslo rozpustíme a dáme naň zmäknúť pokrájanú cibuľu, potom pridáme
pripravenú koreňovú zeleninu a dusíme. K poloudusenej zelenine pridáme
očistené porcie kapra, osolíme, polejeme vínom a dodusíme.
Hotové porcie kapra prelejeme omáčkou a podávame s plátkami opečeného chleba.

Kapor na východný spôsob späť
500 g kapra, 3 veľké cibule, 50 g zeleru, 50 g feferónok, 7,5 dl svetlého piva,
kúsok masla, soľ
Postup:
Cibuľu pokrájame na kolieska, zeler na kocky a feferónky rozdrvíme.
Rozložíme ich na vymastený plech, posolíme a zalejeme pivom.
Navrch položíme očisteného a osoleného kapra, prikryjeme a v rúre za
občasného polievania šťavou dusíme cca 35 minút. Hotovú rybu vyberieme,
šťavu so zeleninou varíme, kým sa neodparí na polovicu, potom ju prepasírujeme
a omáčku dochutíme maslom a soľou. Vylejeme na naservírovaného kapra.
Podávame s ryžou alebo so zemiakovým pyré.

Kapor pečený s jablkami a chrenom späť
asi 1 kg kapra, soľ, 100 g chrenu, 250 g jabĺk, 1 citrón, 60 g strúhanky,
olej na vyprážanie
Postup:
Umyté a osolené porcie kapra vložíme do nádoby, navŕšime na ne postrúhaný
chren premiešaný s olúpanými jablkami pokrájanými na plátky, pokvapkáme
citrónovou šťavou a necháme odležať v chladničke 5 hodín.
Potom jednotlivé porcie kapra vyberieme, obalíme ich v strúhanke
a pomaly pečieme na oleji z oboch strán. Nakoniec k porciám kapra pridáme
chren s jablkami aj so šťavou a spoločne dopečieme. Pred podávaním
na porcie kapra navŕšime upečené jablká s chrenom. Podávame so zemiakmi.

Kapor pečený so šunkou späť
40 g masla, 1 cibuľa, 100 g zeleru, soľ, 600 g kapra, 100 g šunky,
60 g syra (eidam), 1/2 dl smotany, 1 žĺtok
Postup:
Na masle speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme jemne nastrúhaný zeler
a opražíme. Pridáme osolené porcie kapra a pod pokrievkou dusíme skoro do mäkka.
Potom porcie kapra rozložíme aj so zeleninou do ohňovzdornej misy,
na vrch dáme plátky šunky. Postrúhaný syr, smotanu a žĺtok zmiešame s touto zmesou
polejeme šunku. Zapečieme v horúcej rúre. Podávame s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Kapor po grécky späť
1500 g očisteného kapra, 30 g soli, 250 g cibule, 100 g oleja, voda,
30 g cesnaku, 200 g zeleniny (mrkvy, petržlen, zeler), 150 g múčneho masla,
200 g bieleho vína, 300 g kečupu, 100 g kapie, 100 g citrónu
Postup:
Cibuľu pokrájame na jemné kolieska, mierne opečieme na oleji,
pridáme posolené porcie kapra, opečieme, postriekame vodou, upečieme -
dodusíme takmer do mäkka a vyberieme. Do ostávajúcej šťavy pridáme
jemne nastrúhaný cesnak, na slížiky pokrájanú koreňovú zeleninu,
opäť postriekame vodou a podusíme. Do hotovej zmesi pridáme na slížiky
nakrájanú kapiu a citrónovú šťavu. Upečeného kapra v šťave krátko podusíme.
Pri podávaní kapra prelejeme pripravenou šťavou. Ako prílohu podávame zemiaky
na ľubovoľný spôsob a citrón.

Kapor s mandľami späť
100 g kapra, soľ, 80 g oleja, 30 g masla, 40 g mandlí, citrónová šťava
Postup:
Očisteného, rozpolteného a z kože stiahnutého kapra narežeme na porcie,
osolíme a necháme chvíľu postáť, aby soľ vnikla do mäsa.
Potom ho na oleji opečieme do ružova. Po opečení olej zalejeme,
pridáme maslo a opečeného kapra chvíľu v masle opekáme.
Hotové porcie kapra podávame tak, že na tanier dáme kapra, posypeme
obielenými, posekanými a opraženými mandľami, pokvapkáme citrónovou
šťavou a polejeme maslom z výpeku. Ako prílohu podávame zemiakový šalát s majonézou.

Kapor so zeleninovou a jogurtovou omáčkou späť
Olej, sága vita, 1 väčší kapor, miešaná zelenina (mrkva, uhorka alebo cukina,
zeler), 100 g kyslej smotany, 100 g bieleho jogurtu, 100 g mäkkého syru,
koreniny (majorán, vegeta, soľ)
Postup:
Kapra dobre umyjeme, narežeme na viac častí a pripravíme na vyprážanie.
Kúsky na oleji opražíme do ružova po obidvoch stranách. Podávame s omáčkou
a zeleninou. Zeleninu nakrájame nadrobno, podusíme na tuku.
Omáčku pripravíme rozšľahaním smotany,, mlieka a syra. Do omáčky pridáme koreniny.

Kapor v pikantnej úprave späť
4 porcie kapra, soľ, cesnak, polohrubá múka, mletá sladká paprika,
mletá paliva paprika, olej, 60 g masla, petržlenová vňať
Postup:
Porcie kapra potrieme po oboch stranách prelisovaným cesnakom so soľou,
obalíme v múke ochutenej paprikou a opečieme po oboch stranách na rozpálenom
oleji. Opečenú rybu rozdelíme na nahriate taniere. Z panvice zlejeme časť oleja,
pridáme maslo a podľa chut solíme. Touto zmesou zalejeme rybu,
ozdobíme petržlenom a podávame s chlebom alebo zemiakmi.

Kapor v pivovom cestíčku späť
1 očistený kapor, 1,5 dl svetlého piva, čierne korenie, soľ, citrón, chren,
130 g hladkej múky, 1 vajce, kysla smotana, tuk
Postup:
Kapra očistíme, umyjeme a nakrájame na porcie. Zmiešame pivo, vajce, múku,
soľ a korenie na hladké cestíčko. Tuk rozohrejeme a rybu obalenú v cestíčku
opečieme na panvici do zlatová. Kyslú smotanu zmiešame s chrenom, citrónovou
šťavou a ochutíme soľou, cukrom a korením. Kapra naukladáme na vyhriate taniere,
zalejeme omáčkou a podávame so zemiakmi.

Pečený kapor na francúzsky spôsob späť
600 g zemiakov, soľ, 1 lyžica masti na vymastenie misy, 2 vajcia uvarené
na tvrdo, 50 g postrúhaného syra, potlčená rasca, 4 porcie kapra, 1 citrón,
zelená petržlenová vňať, 1 lyžica masla, citrónová šťava, 1 lyžica kôpru posekaného nadrobno
Postup:
Očistené zemiaky pokrájame na osminky a uvaríme v osolenej vode. Scedíme,
poukladáme do vymastenej ohňovzdornej misy, posypeme jedným uvareným vajcom
posekaným nadrobno, postrúhaným syrom a potlčenou rascou a navrch uložíme
porcie očisteného a umytého kapra bez hlavy. Každú porciu niekoľko ráz narežeme,
do otvorov povkladáme plátky citróna, osolíme , posypeme posekanou zelenou
petržlenovou vňaťou, pokvapkáme roztopeným maslom a citrónovou šťavou,
vložíme do vyhriatej rúry a upečieme do mäkka. hotové porcie kapra ozdobíme
druhým uvareným vajcom pokrájaným na osminky a posypeme kôprom posekaným nadrobno.

Rybie filé zapekané so syrom späť
600 g rybieho filé, 100 g masla, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku,
100 g syra nastrúhať, 1 dl kyslej smotany,1 lyžica hladkej múky,
1 žĺtok, petržlenová vňať, soľ
Postup:
Ohňnovzdornú misu vymastiť maslom, porcie ryby poukladať, posoliť,
posypať petržlenovou vňaťou. Cibuľu nadrobno posekať, speniť na masle,
zaprášiť múkou a rozšľahať so smotanou a troškou vody. Povariť ako omáčku,
zjemniť žľtkom a polovicou strúhaného syra a pridať cesnak. Omáčkou zaliať
rybu a posypať zvyškom syra, pokropiť maslom a zapiecť vo vyhriatej rúre.

Ryba na provensálsky spôsob späť
rybie filé, 2 cibule, 3-4 stúčky cesnaku, olivový olej
maslo, paradajkový pretlak, kečup, soľ, citrón
čierne korenie, červená paprika, provensálske korenie,
čierne a zelené olivy
Postup:
Filé nakrájeme na kúsky,posolíme ich, pokvapkáme citrónom a necháme chvíľku postáť. Medzitým si na oleji podusíme nadribno nakrájanú cibuľku s cesnakom do sklovita. Potom pridáme kúsok masla a rybie kúsky. Chvíľku podusíme,pridáme pretlak, kečup, červenú papriku, čierne korenie, provensálske korenie, soľ a dusíme do mäkka. Tesne pred podávaním pridáme nakrájane olivy.
Ryba na tymiáne späť
ryba, 6 strúčky cesnaku, kravské maslo,
timián, olivový olej, soľ
citrón, bobkový list
Majonéza: žĺtok, horčica, olej, biely jogurt,
čierne korenie, soľ
 
Postup:
Ryby očistíme, umyjeme a papierovým obrúskom vysušíme. Do rýb po oboch stranách urobíme malé zárezy. V mažiari roztlčieme tymián (čerstvý,alebo sušený), olivový olej a soľ. Touto zmesou potrieme vnútro a povrch ryby. Na dno pekáča dáme kúsky masla,na to položíme potreté ryby. Na vrch ryby ešte pretlačíme 3 strúčiky cesnaku, zvyšné strúčiky nakrájame na plátky a poukladáme okolo rýb. Povrch ešte posypeme troškou tymiánu a poukladáme naň kúsky masla.
Citrón prekrojíme na polovicu. Odrežeme konce,aby nám ostali ploché. Narežeme ich a do zárezov vložíme po jednom bobkovom liste. Citróny vložíme do pekáča. Všetky chute sa zmiešajú do aromatickej chutnej šťavy a dobre upečené citóny sú tiež konzumovateľné. Rybu vložíme do dobre vyhriatej rúry na 15-20min. Upečenú rybu podávane so zemiakmi a majonézou. Majonéza: žĺtok rozmiešame s horčicou. Pomaly pridávame olej,aby vznikla hustejšia hmota. Pridáme biely jogurt a dochutíme soľou a buď bielym,alebo čiernym korením