Tvarohový nákyp s hruškami
späť
300 g mäkkého tvarohu, 50 g Hery, 50 g hnedého cukru, 30 g ovsených vločiek,
100 g polohrubej múky. Plnka: 400 g hrušiek, 50 g hnedého cukru, škorica,
citrónová šťava. Tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy.
Postup:
Tuk vymiešame s cukrom a žĺtkami. Pridáme napučané ovsené vločky,
prelisovaný tvaroh, múku a opatrne vmiešame sneh z bielkov.
Tortovú formu vymastíme tukom a vysypeme múkou. Polovicou pripravenej hmoty naplníme formu,
potrieme hruškovou plnkou, prekryjeme druhou polovicou masy na nákyp a pečieme v mierne
vyhriatej rúre asi 45 minút. Plnka: Hrušky olúpeme, nakrájame na menšie kúsky,
vložíme do hrnca, pridáme cukor, podlejeme vodou a dusíme do zmäknutia.
Počas dusenia premiešavame a necháme vypariť všetku vodu.
Hotové hrušky dochutíme podľa potreby citrónovou šťavou a škoricou a necháme vychladnúť.
Hotový nákyp poliaty ovocnou šťavou.
Hruškový závin s makom
späť
1 lístkové cesto, 2 žĺtky, 2 lyžice masla, 150 g maku, 100 g práškového cukru,
1 hruškový kompót.
Postup:
Lístkové cesto vyvaľkáme na tenký plát, okraje potrieme žĺtkom,
stred potrieme rozpusteným maslom, posypeme mletým makom, cukrom a hruškami pokrájanými
na kocky, opäť posypeme makom, cukrom a zvinieme. Závin položíme na plech do ktorého sme naliali
trochu vody. Vrch potrieme žĺtkom, popicháme vidličkou. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia
a pečieme asi 35 minút.
Hruškový koláč
späť
125 g masla, 100 g cukru, 3 vajcia, 100 g nelúpaných mandlí, 50 g piškót,
75 g polohrubej múky, polovica prášku do pečiva, mletá škorica,
2 lyžice marhuľového džemu, 3 lyžice rumu
Postup:
Maslo s cukrom vymiešame do peny, postupne zašľaháme celé vajcia a
citrónovú kôru, nastrúhané mandle a piškóty. Pridáme polohrubú múku,
prášok do pečiva, mletú škoricu a vypracujeme cesto. Do vymastenej a múkou
vysypanej formy vložíme cesto a poukladáme osminky olúpaných hrušiek
Hrušky potrieme marhuľovým džemom pomiešaným s rumom, posypeme mandľami a
zvoľna pečieme.
Orechové trubičky
späť
4 surové bielky, 4 lyžice práškového cukru, 3 lyžice zomletých orechov,
3 lyžice hladkej múky
Postup:
Bielky vyšľaháme s práškovým cukrom na riedky sneh. Postupne primiešame
orechy a múku. Cesto lyžičkou nalievame na vymastený plech - vždy len 3-4
malé placky a pečieme vo vopred vyhriatej rúre. Pečieme rýchlo.
Keď okraj placiek sčervenie, vyberieme ich a hneď pomocou varechy stočíme
do tubičky.
Plnka: 2 vajcia, 100 g práškového cukru, 1 lyžica kakaa, 125 g masla alebo
margarínu HeliaVajcia, cukor a kakao šľaháme nad parou do zhustnutia a
necháme vychladnúť. Masu postupne po lyžiciach pridávame do vyšľahaného
masla alebo tuku. Trubičky naplníme, namáčame do čokoládovej polevy a
kladieme na mriežku alebo mastný papier.
Čokoládová poleva: 100 g čokolády na varenie, 50 g tuku Cera
Polámanú čokoládu s tukom rozpustíme vo vodnom kúpeli.
Orechové trubičky II.
späť
170 g orechov, 50 g piškótovej strúhanky, 150 g práškového cukru,
1 vaječný bielok, lyžica rumu alebo koňakuPoleva: 60 g bielej čokolády,
10 g čokolády na varenie, 20 g tuku Cera
Postup:
150 g orechov pomelieme (zvyšné orechy necháme na zdobenie) a
zmiesime so strúhankou, cukrom, bielkom a rumom alebo koňakom.
Na doske posypanej strúhankou masu rozvaľkáme na hrúbku 2 cm,
pokrájame na malé tyčinky, ktoré namáčame v čokoládovej poleve.
Získame ju rozpustením čokolády a tuku vo vodnom kúpeli. Ozdobíme orechom.
Smotanové tyčinky
späť
400g hladkej múky, 250g mäkkého tuku/Hera..., 150g kyslej smotany ,
práškový cukor naobaľovanie.
Postup:
Z múky, tuku a smotany vypracujeme cesto a necháme v chlade asi hodinu
/čím dlhšie, tým lepšie./ Cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 1/2 cm,
posypeme práškovým cukrom. Radielkom na pirohy režeme úzke tyčinky.
Na plechu, ktorý nemusíme namastiť, pečieme asi 15 minút.
Škoricové hviezdičky a trojuholníky
späť
14O g masla, 2OO g pr. cukru, 25O g hl. múky, 4O g lúpaných liesk. orieškov,
1 celé vajce, 1/2 ČL škorice, šťava a kôra z 1 citróna
Postup:
Múku s maslom, vajcom, cukrom, škoricou, citr. šťavou a kôrou dobre spracujeme.
Vyvaľkáme a vykrajujeme hviezdičky a trojuholníky. Potrieme ich rozšľ.
vajcom, posypeme liesk. orieškami, uložíme na plech a upečieme vo vopred vyhr. rúre doružova
Kokosová griláž
späť
250 g tuku
250 g kokosovej múčky
1 konzerva sladeného mlieka
podľa potreby obdĺžnikové oblátky, čokoládová poleva
Postup:
Tuk rozpustíme a pridáme doň (nie do horúceho) mlieko a kokosovú múčku.
Plnku natrieme na oblátku a prikryjeme druhou. Pokrájame na štvorce,
ktorých rožky namáčame do čokoládovej polevy.
Kokosové košíčky
späť
120 g masla
150 g polohrubej múky
2 vajcia
prášok do pečiva
90 g práškového cukru
60 g kokosovej múčky
Postup:
Maslo s cukrom vymiešame do peny, postupne pridáme vajcia a miešame až do
zhustnutia. Potom pridáme kokosovú múčku, múku zmiešanú s práškom do pečiva
a ak je cesto veľmi husté prilejeme aj trochu mlieka. Malé košíčkové
formičky vymastíme maslom a vysypeme múkou, povtláčame do nich cesto a
zarovnáme. Naplnené formičky poukladáme na plech a vo veľmi teplej rúre
pečieme asi 15 minút.
Holandský jablkový koláč
späť
150 g masla, 200 g cukru, 2 vajcia, 2 dl kefíru,
1 lyžičku mletej škorice, 150 g polohrubej múky,
1 lyžičku sódy bikarbóny, 1/2 lyžičky soli,
200 g postrúhaných jabĺk
Na posypanie: 100 g cukru, 1 lyžička mletej škorice,
50 g nadrobno posekaných orechov.
Postup:
Maslo, cukor, vajcia a kefír vymiešame. Primiešame škoricu, múku, sódu, soľ a vymiešame cesto.
Pridáme postrúhané jablká a premiešame. Formu vymastíme maslom a vysypeme múkou alebo strúhankou.
Do formy vylejeme cesto a posypeme ho zmesou cukru, škorice a posekaných orechov.
Pečieme 35 až 40 minút pri teplote 180 stupňov Celzia, alebo pokým cesto nebude vo vnútri suché.
Postup:
Spracujeme cesto a uložíme ho na 4 - 5 h do chladničky. Na pracovnej doske rozvaľkáme na výšku 1/2 cm,
vykrajujeme kolieska so stredovou dierkou alebo útvary vianočnými formičkami.
Upečieme na suchom plechu. Po upečení spájame menej sladkým lekvárom alebo plnkou,
ešte teplé obalíme v práškovom cukre s vanilkou.
2. Kokosové tyčinky
späť
60 g hladkej múky, 60 g masla, 80 g mletého kokosu,
50 g práškového cukru,
50 g kakaa, žĺtok.
Postup:
Všetky prísady na doske spracujeme. Cesto vyvaľkáme a radielkom nakrájame pásy 1/2 cm
široké a 6 cm dlhé. Plech vysypeme múkou, uložíme naň tyčinky a upečieme vo vyhriatej rúre.
Vychladnuté tyčinky môžeme z jednej strany namočiť do čokoládovej polevy.
3. Rumové guľky
späť
15 dkg hrozienka, 1 dcl rum, 5 dkg čokoláda, 15 dkg cukor,
15 dkg orechov, 15 dkg Hera, 15 dkg strúhaný kokos,
nejaké pokazene koláčiky (nie prihorete) :o)
Postup:
Hrozienka posekať, zaliať rumom a nechať postáť asi 1 hodinu.
Pokazené koláčiky rozdrviť a všetky suroviny zmiešať, tvoriť guľky a
obaľovať podľa fantázie a chuti, kokosom,
posekanými orechami alebo posekanými mandľami.
4. Vanilkové rožteky
späť
120 g hladkej múky, 100 g HERA, 50 g orechov,
30 g práškového cukru,
50 g vanilkového cukru.
Postup:
V miske vymiesime cesto a necháme postáť.
Zošúľame valček, pokrájeme na kúsky a robíme rožteky.
Pečieme v stredne teplej rúre.
5. Jemný makový koláč
späť
350 g polohrubej múky, 30 g práškového cukru, 150 g margarínu,
2 žĺtky, 3 lyžice mlieka, kypriaci prášok do pečiva,
20 g margarínu na plech,
150 g ríbezľového alebo marhuľového džemu
Makové cesto:
180 g práškového cukru, kypriaci prášok,
2 dcl mlieka, 4 bielky,
180 g hrubej múky, 180 g zomletého maku.
Postup:
Z preosiatej múky s cukrom, margarínu, žĺtkov a mlieka spracujeme na doske cesto,
ktoré rozvaľkáme a prenesieme za pomoci valčeka na vymastený plech.
Povrch cesta potrieme džemom. Potom si pripravíme makové cesto zmiešaním maku, múky,
cukru, kypriaceho prášku s mliekom, ktoré skypríme vyšľahaným tuhým snehom z bielkov
a navrstvíme ho na prvé cesto potreté džemom. Upečieme v stredne vyhriatej rúre.
Upečený koláč posypeme práškovým cukrom a pokrájame na podlhovasté rezy.
6. Linecké kolieska
späť
750g hladkej múky špeciál
500g hery
250g práškovéhu cukru
3 žĺtky, 1/2 prášku do pečiva,
citrónová kôra
Postup:
Robila som to z polovičnej dávky a úplne nám to stačilo :o)
Na dosku dáme preosietu múku, pridáme heru a spolu zmiesime. Pridáme práškový cukor, žĺtky,
nastrúhame cirónovú kôru a pridáme prášok do pečiva. Vypracujeme cesto necháme v chlade postáť.
Rozvaľkáme asi na 4mm a pomocou formičiek vykrajujeme rôzne tvary. Upečieme a vychladnuté plníme lekvárom.
7. Kokosové rožky
späť
300g hladkej múky, 120g masla, 100g kokosovej múčky
100g práškového cukru, 1 vajce.
Postup:
Múku, cukor, maslo, kokosovú múčku a vajce vypracujeme na cesto.
Z cesta formujeme rožky a ukladáme ich na vymastený plech a v teplej rúre upečieme.
Upečené rožky posypeme cukrom a končeky rožkov namočíme v čokoládovej poleve.
Najlepšie je pečivo nechať asi týždeň uležať.
8. Kokosové placičky
späť
12,5dg práškového cukru,
10dg kokosu, 3 bielky, citrónová kôra
Postup:
Všetko spojíme vo vodnom kúpeli. Vymažeme plech maslom a kladieme placičky.
Pečieme v mierne teplej rúre.
9. Aromatický orechový zákusok
späť
300 g hladkej múky, 150g masla,
200g práškového cukru, 2 vajcia,
1/2 prášku do pečiva
Plnka: 200g masla, 50g kakaa,
200g práškového cukru, 200g hrozienok,
200g orechov,4 lyžice rumu, 4 lyžice džemu
Postup:
Vymiešame maslo, vajcia a cukor. Spojíme s múkou a práškom do pečiva.
Cesto upečieme na plechu vyloženom mastným papierom. Po vychladnutí odrežeme z plátu
po dĺžke tretinu, zvyšok rozmrvíme do misy.
Maslo určené do plnky vymiešame s cukrom, kakaom, džemom a rumom. Pridáme doň
hrozienka, rozmrvené cesto, nahrubo potlčené v igelitovom vrecku. Dôkladne zmiešame.
Plát koláča potieme džemom, uložíme naň plnku a mokrými rukami
vyformujeme do tvaru polovičného valca. Oblejeme čokoládovou polevou a v chlade necháme stuhnúť.
Zákusok môžeme podávať so šľahačkou.
Výborný jablčník
späť
Suroviny:
20 dkg HERY, 20 dkg kryšt.cukru,5 vajec,
30 dkg polohr.múky, prášok do pečiva, 1,5dcl mlieka
3/4 kg jabĺk, 7 dkg mletých orechov, 20 dkg práš.cukru
Postup:
Heru vymiešame s kryšt. cukrom a 5 žĺtkami. Do masy postupne pridáme
polohrubú múku zmiešanú s páškom do pečiva a mlieko.
Cesto dáme na vymastený a múkou vysypaný plech a poukladáme naň očistené
nakrájené jablká, ktoré posypeme orechami. Pečieme vo vyhriatej rúre 10 minút.
Potom na jablká opatrne rozotrieme sneh vyšľahaný z 5 bielkov a cukru.
Koláč vrátime do rúry a pečieme, kým sneh zružovie.
Citrónovo-tvarohový zákusok
späť
Suroviny:
100 dcl oleja, 200 g kryšt.cukru,1 vajce,
300 g polohr.múky, prášok do pečiva, 200 dcl mlieka,
vanilkový cukor, 200 g tvarohu, vanilkový puding,
Poleva: šťava a kôra z jedného citróna, práš. cukor
Postup:
Zmiešame múku s kryštálovým a vanilkovým cukrom, a práškom do pečiva. Vo vlažnom mlieku rozmiešame vanilkový puding
a vlejeme ho do múky. Pridáme vajíčko, mlieko, olej a nakoniec vmiešame tvaroh.
Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme 40 min pri teplote 180 stupňov celzia.
Keď je koláč upečený necháme ho vychladnúť a polejeme ho citónovou polevou.
Poleva:
Vytlačíme šťavu z jedného citóna. Do nej nastúhame kôru a pridávane toľko cukru,aby nám vznikla hustejšia biela poleva.
Ananásový koláč
späť
Suroviny:
400g hladkej múky, 2 lyžičky sódy bikarbóny, 2 vajcia, 350g práš. cukru,
1 konzerva ananásu (ja som dala broskyne a čučoriedky)
Poleva: 180g práš. cukru, 150ml 30% smotany (dala som normálnu šľahačku), 100g masla (dala som kravské), 1 lyž.vanil.cukru (dala som celý balíček,lebo som dala menej cukru), 50g kokos.múčky, 50g vlaš.orechov posekaných (dala som len kokos,orechy sme nemali)
Postup:
1. Zmiešame múku, sódu a cukor. Pridáme vajcia,ananás aj s nálevom a vymiešame cesto. (Ja som vajcia najprv trosku vyšlahala,zašľahala cukor a zvyšok domiešala). Cesto vylejeme na vymastený a vymúčený plech a upečieme. Elektr. rúra: 180°C asi 30mine.
2.
Poleva: Roztopíme maslo,pridáme práškový a vanilkový cukor a smotanu. Na slabom ohni varíme 3min. Potom pridáme kokos a orechy a rozotrieme ešte na teplý koláč.