Tvarohový nákyp s hruškami späť
300 g mäkkého tvarohu, 50 g Hery, 50 g hnedého cukru, 30 g ovsených vločiek,
100 g polohrubej múky. Plnka: 400 g hrušiek, 50 g hnedého cukru, škorica,
citrónová šťava. Tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy.
Postup:
Tuk vymiešame s cukrom a žĺtkami. Pridáme napučané ovsené vločky,
prelisovaný tvaroh, múku a opatrne vmiešame sneh z bielkov.
Tortovú formu vymastíme tukom a vysypeme múkou. Polovicou pripravenej hmoty naplníme formu,
potrieme hruškovou plnkou, prekryjeme druhou polovicou masy na nákyp a pečieme v mierne
vyhriatej rúre asi 45 minút. Plnka: Hrušky olúpeme, nakrájame na menšie kúsky,
vložíme do hrnca, pridáme cukor, podlejeme vodou a dusíme do zmäknutia.
Počas dusenia premiešavame a necháme vypariť všetku vodu.
Hotové hrušky dochutíme podľa potreby citrónovou šťavou a škoricou a necháme vychladnúť.
Hotový nákyp poliaty ovocnou šťavou.

Hruškový závin s makom späť
1 lístkové cesto, 2 žĺtky, 2 lyžice masla, 150 g maku, 100 g práškového cukru,
1 hruškový kompót.
Postup:
Lístkové cesto vyvaľkáme na tenký plát, okraje potrieme žĺtkom,
stred potrieme rozpusteným maslom, posypeme mletým makom, cukrom a hruškami pokrájanými
na kocky, opäť posypeme makom, cukrom a zvinieme. Závin položíme na plech do ktorého sme naliali
trochu vody. Vrch potrieme žĺtkom, popicháme vidličkou. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia
a pečieme asi 35 minút.

Hruškový koláč späť
125 g masla, 100 g cukru, 3 vajcia, 100 g nelúpaných mandlí, 50 g piškót,
75 g polohrubej múky, polovica prášku do pečiva, mletá škorica,
2 lyžice marhuľového džemu, 3 lyžice rumu
Postup:
Maslo s cukrom vymiešame do peny, postupne zašľaháme celé vajcia a
citrónovú kôru, nastrúhané mandle a piškóty. Pridáme polohrubú múku,
prášok do pečiva, mletú škoricu a vypracujeme cesto. Do vymastenej a múkou
vysypanej formy vložíme cesto a poukladáme osminky olúpaných hrušiek
Hrušky potrieme marhuľovým džemom pomiešaným s rumom, posypeme mandľami a
zvoľna pečieme.

Orechové trubičky späť
4 surové bielky, 4 lyžice práškového cukru, 3 lyžice zomletých orechov,
3 lyžice hladkej múky
Postup:
Bielky vyšľaháme s práškovým cukrom na riedky sneh. Postupne primiešame
orechy a múku. Cesto lyžičkou nalievame na vymastený plech - vždy len 3-4
malé placky a pečieme vo vopred vyhriatej rúre. Pečieme rýchlo.
Keď okraj placiek sčervenie, vyberieme ich a hneď pomocou varechy stočíme
do tubičky.
Plnka: 2 vajcia, 100 g práškového cukru, 1 lyžica kakaa, 125 g masla alebo
margarínu HeliaVajcia, cukor a kakao šľaháme nad parou do zhustnutia a
necháme vychladnúť. Masu postupne po lyžiciach pridávame do vyšľahaného
masla alebo tuku. Trubičky naplníme, namáčame do čokoládovej polevy a
kladieme na mriežku alebo mastný papier.
Čokoládová poleva: 100 g čokolády na varenie, 50 g tuku Cera
Polámanú čokoládu s tukom rozpustíme vo vodnom kúpeli.

Orechové trubičky II. späť
170 g orechov, 50 g piškótovej strúhanky, 150 g práškového cukru,
1 vaječný bielok, lyžica rumu alebo koňakuPoleva: 60 g bielej čokolády,
10 g čokolády na varenie, 20 g tuku Cera
Postup:
150 g orechov pomelieme (zvyšné orechy necháme na zdobenie) a
zmiesime so strúhankou, cukrom, bielkom a rumom alebo koňakom.
Na doske posypanej strúhankou masu rozvaľkáme na hrúbku 2 cm,
pokrájame na malé tyčinky, ktoré namáčame v čokoládovej poleve.
Získame ju rozpustením čokolády a tuku vo vodnom kúpeli. Ozdobíme orechom.

Smotanové tyčinky späť
400g hladkej múky, 250g mäkkého tuku/Hera..., 150g kyslej smotany ,
práškový cukor naobaľovanie.
Postup:
Z múky, tuku a smotany vypracujeme cesto a necháme v chlade asi hodinu
/čím dlhšie, tým lepšie./ Cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 1/2 cm,
posypeme práškovým cukrom. Radielkom na pirohy režeme úzke tyčinky.
Na plechu, ktorý nemusíme namastiť, pečieme asi 15 minút.

Škoricové hviezdičky a trojuholníky späť
14O g masla, 2OO g pr. cukru, 25O g hl. múky, 4O g lúpaných liesk. orieškov,
1 celé vajce, 1/2 ČL škorice, šťava a kôra z 1 citróna
Postup:
Múku s maslom, vajcom, cukrom, škoricou, citr. šťavou a kôrou dobre spracujeme.
Vyvaľkáme a vykrajujeme hviezdičky a trojuholníky. Potrieme ich rozšľ.
vajcom, posypeme liesk. orieškami, uložíme na plech a upečieme vo vopred vyhr. rúre doružova

Kokosová griláž späť
250 g tuku
250 g kokosovej múčky
1 konzerva sladeného mlieka
podľa potreby obdĺžnikové oblátky, čokoládová poleva
Postup:
Tuk rozpustíme a pridáme doň (nie do horúceho) mlieko a kokosovú múčku.
Plnku natrieme na oblátku a prikryjeme druhou. Pokrájame na štvorce,
ktorých rožky namáčame do čokoládovej polevy.

Kokosové košíčky späť
120 g masla
150 g polohrubej múky
2 vajcia
prášok do pečiva
90 g práškového cukru
60 g kokosovej múčky
Postup:
Maslo s cukrom vymiešame do peny, postupne pridáme vajcia a miešame až do
zhustnutia. Potom pridáme kokosovú múčku, múku zmiešanú s práškom do pečiva
a ak je cesto veľmi husté prilejeme aj trochu mlieka. Malé košíčkové
formičky vymastíme maslom a vysypeme múkou, povtláčame do nich cesto a
zarovnáme. Naplnené formičky poukladáme na plech a vo veľmi teplej rúre
pečieme asi 15 minút.

Holandský jablkový koláč späť
150 g masla, 200 g cukru, 2 vajcia, 2 dl kefíru,
1 lyžičku mletej škorice, 150 g polohrubej múky,
1 lyžičku sódy bikarbóny, 1/2 lyžičky soli,
200 g postrúhaných jabĺk
Na posypanie: 100 g cukru, 1 lyžička mletej škorice,
50 g nadrobno posekaných orechov.

Postup:
Maslo, cukor, vajcia a kefír vymiešame. Primiešame škoricu, múku, sódu, soľ a vymiešame cesto. Pridáme postrúhané jablká a premiešame. Formu vymastíme maslom a vysypeme múkou alebo strúhankou. Do formy vylejeme cesto a posypeme ho zmesou cukru, škorice a posekaných orechov.
Pečieme 35 až 40 minút pri teplote 180 stupňov Celzia, alebo pokým cesto nebude vo vnútri suché.

Moje Vianočné koláčiky späť

1. Vínové kolieska späť
30 dkg hladkej múky špeciál
25 dkg tuku
7 lyžíc bieleho vína
Postup:
Spracujeme cesto a uložíme ho na 4 - 5 h do chladničky. Na pracovnej doske rozvaľkáme na výšku 1/2 cm, vykrajujeme kolieska so stredovou dierkou alebo útvary vianočnými formičkami. Upečieme na suchom plechu. Po upečení spájame menej sladkým lekvárom alebo plnkou, ešte teplé obalíme v práškovom cukre s vanilkou.
2. Kokosové tyčinky späť
60 g hladkej múky, 60 g masla, 80 g mletého kokosu, 50 g práškového cukru,
50 g kakaa, žĺtok.
Postup:
Všetky prísady na doske spracujeme. Cesto vyvaľkáme a radielkom nakrájame pásy 1/2 cm široké a 6 cm dlhé. Plech vysypeme múkou, uložíme naň tyčinky a upečieme vo vyhriatej rúre. Vychladnuté tyčinky môžeme z jednej strany namočiť do čokoládovej polevy.

3. Rumové guľky späť
15 dkg hrozienka, 1 dcl rum, 5 dkg čokoláda, 15 dkg cukor, 15 dkg orechov, 15 dkg Hera, 15 dkg strúhaný kokos, nejaké pokazene koláčiky (nie prihorete) :o)
Postup:
Hrozienka posekať, zaliať rumom a nechať postáť asi 1 hodinu. Pokazené koláčiky rozdrviť a všetky suroviny zmiešať, tvoriť guľky a obaľovať podľa fantázie a chuti, kokosom, posekanými orechami alebo posekanými mandľami.

4. Vanilkové rožteky späť
120 g hladkej múky, 100 g HERA, 50 g orechov, 30 g práškového cukru,
50 g vanilkového cukru.
Postup:
V miske vymiesime cesto a necháme postáť. Zošúľame valček, pokrájeme na kúsky a robíme rožteky. Pečieme v stredne teplej rúre.

5. Jemný makový koláč späť
350 g polohrubej múky, 30 g práškového cukru, 150 g margarínu, 2 žĺtky, 3 lyžice mlieka, kypriaci prášok do pečiva, 20 g margarínu na plech, 150 g ríbezľového alebo marhuľového džemu
Makové cesto:
180 g práškového cukru, kypriaci prášok, 2 dcl mlieka, 4 bielky, 180 g hrubej múky, 180 g zomletého maku.
Postup:
Z preosiatej múky s cukrom, margarínu, žĺtkov a mlieka spracujeme na doske cesto, ktoré rozvaľkáme a prenesieme za pomoci valčeka na vymastený plech. Povrch cesta potrieme džemom. Potom si pripravíme makové cesto zmiešaním maku, múky, cukru, kypriaceho prášku s mliekom, ktoré skypríme vyšľahaným tuhým snehom z bielkov a navrstvíme ho na prvé cesto potreté džemom. Upečieme v stredne vyhriatej rúre. Upečený koláč posypeme práškovým cukrom a pokrájame na podlhovasté rezy.

6. Linecké kolieska späť
750g hladkej múky špeciál
500g hery
250g práškovéhu cukru
3 žĺtky, 1/2 prášku do pečiva,
citrónová kôra
Postup:
Robila som to z polovičnej dávky a úplne nám to stačilo :o)
Na dosku dáme preosietu múku, pridáme heru a spolu zmiesime. Pridáme práškový cukor, žĺtky, nastrúhame cirónovú kôru a pridáme prášok do pečiva. Vypracujeme cesto necháme v chlade postáť. Rozvaľkáme asi na 4mm a pomocou formičiek vykrajujeme rôzne tvary. Upečieme a vychladnuté plníme lekvárom.
7. Kokosové rožky späť
300g hladkej múky, 120g masla, 100g kokosovej múčky
100g práškového cukru, 1 vajce.
Postup:
Múku, cukor, maslo, kokosovú múčku a vajce vypracujeme na cesto. Z cesta formujeme rožky a ukladáme ich na vymastený plech a v teplej rúre upečieme. Upečené rožky posypeme cukrom a končeky rožkov namočíme v čokoládovej poleve. Najlepšie je pečivo nechať asi týždeň uležať.

8. Kokosové placičky späť
12,5dg práškového cukru,
10dg kokosu, 3 bielky, citrónová kôra
Postup:
Všetko spojíme vo vodnom kúpeli. Vymažeme plech maslom a kladieme placičky. Pečieme v mierne teplej rúre.

9. Aromatický orechový zákusok späť
300 g hladkej múky, 150g masla, 200g práškového cukru, 2 vajcia,
1/2 prášku do pečiva
Plnka: 200g masla, 50g kakaa, 200g práškového cukru, 200g hrozienok,
200g orechov,4 lyžice rumu, 4 lyžice džemu
Postup:
Vymiešame maslo, vajcia a cukor. Spojíme s múkou a práškom do pečiva. Cesto upečieme na plechu vyloženom mastným papierom. Po vychladnutí odrežeme z plátu po dĺžke tretinu, zvyšok rozmrvíme do misy. Maslo určené do plnky vymiešame s cukrom, kakaom, džemom a rumom. Pridáme doň hrozienka, rozmrvené cesto, nahrubo potlčené v igelitovom vrecku. Dôkladne zmiešame. Plát koláča potieme džemom, uložíme naň plnku a mokrými rukami vyformujeme do tvaru polovičného valca. Oblejeme čokoládovou polevou a v chlade necháme stuhnúť. Zákusok môžeme podávať so šľahačkou.

Výborný jablčník späť
Suroviny:
20 dkg HERY, 20 dkg kryšt.cukru,5 vajec,
30 dkg polohr.múky, prášok do pečiva, 1,5dcl mlieka
3/4 kg jabĺk, 7 dkg mletých orechov, 20 dkg práš.cukru
Postup:
Heru vymiešame s kryšt. cukrom a 5 žĺtkami. Do masy postupne pridáme polohrubú múku zmiešanú s páškom do pečiva a mlieko. Cesto dáme na vymastený a múkou vysypaný plech a poukladáme naň očistené nakrájené jablká, ktoré posypeme orechami. Pečieme vo vyhriatej rúre 10 minút. Potom na jablká opatrne rozotrieme sneh vyšľahaný z 5 bielkov a cukru. Koláč vrátime do rúry a pečieme, kým sneh zružovie.
Citrónovo-tvarohový zákusok späť
Suroviny:
100 dcl oleja, 200 g kryšt.cukru,1 vajce,
300 g polohr.múky, prášok do pečiva, 200 dcl mlieka,
vanilkový cukor, 200 g tvarohu, vanilkový puding,
Poleva: šťava a kôra z jedného citróna, práš. cukor
Postup:
Zmiešame múku s kryštálovým a vanilkovým cukrom, a práškom do pečiva. Vo vlažnom mlieku rozmiešame vanilkový puding a vlejeme ho do múky. Pridáme vajíčko, mlieko, olej a nakoniec vmiešame tvaroh. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme 40 min pri teplote 180 stupňov celzia. Keď je koláč upečený necháme ho vychladnúť a polejeme ho citónovou polevou. Poleva: Vytlačíme šťavu z jedného citóna. Do nej nastúhame kôru a pridávane toľko cukru,aby nám vznikla hustejšia biela poleva.
Ananásový koláč späť
Suroviny:
400g hladkej múky, 2 lyžičky sódy bikarbóny, 2 vajcia, 350g práš. cukru,
1 konzerva ananásu (ja som dala broskyne a čučoriedky)
Poleva: 180g práš. cukru, 150ml 30% smotany (dala som normálnu šľahačku), 100g masla (dala som kravské), 1 lyž.vanil.cukru (dala som celý balíček,lebo som dala menej cukru), 50g kokos.múčky, 50g vlaš.orechov posekaných (dala som len kokos,orechy sme nemali)
Postup:
1. Zmiešame múku, sódu a cukor. Pridáme vajcia,ananás aj s nálevom a vymiešame cesto. (Ja som vajcia najprv trosku vyšlahala,zašľahala cukor a zvyšok domiešala). Cesto vylejeme na vymastený a vymúčený plech a upečieme. Elektr. rúra: 180°C asi 30mine.
2. Poleva: Roztopíme maslo,pridáme práškový a vanilkový cukor a smotanu. Na slabom ohni varíme 3min. Potom pridáme kokos a orechy a rozotrieme ešte na teplý koláč.