Kuracie prsia na bavorský spôsob späť
suroviny
1 kg kuracích pŕs, 100 g slaniny, 1 lyžičku soli, 1 lyžicu hladkej múky,
2 lyžice masti, 3 cibule, 2,5 dl bieleho vína, muškátový kvet,
tymian, mleté čierne korenie, 2 lyžice masla.
Postup:
Očistené, umyté, osušené kuracie prsia sa cez vlákna nakrájajú na filé
- 2 ks s hmotnosťou 200 g na porciu. Filé sa prešpikuje na prúžky nakrájanou slaninou
a obalí v múke. Pripravené mäso sa rýchle opečie z obidvoch strán na masti.
Na masti po opekaní sa spení na plátky nakrájaná cibuľa. Na cibuľu sa uložia opečené prsia,
zalejú vínom, aby boli ponorené, osolia, okorenia mletým muškátovým kvetom, tymianom a čiernym korením.
Na povrch pripraveného mäsa sa nakrája maslo a pod pokrývkou sa pečie v rúre domäkka.
Upečené mäso sa vyberie, šťava sa dochutí a precedí na mäso.
Vhodné prílohy: šunková ryža, jemnejšie druhy zeleninových šalátov.

Kuracie prsia na víne späť
4 kuracie prsia, 80 g masla, 4 lyžice bieleho vína,
4 lyžice strúhaného parmezánu, hladkú múku, 4 lyžice vývaru,
šťavu z jedného citróna, soľ, petržlenovú vňať.
Postup:
Kuracie prsia naklepeme, osolíme, obalíme v múke a opečieme na masle
z oboch strán. Podlejeme vínom, podusíme asi 2 minúty, posypeme syrom, polejeme vývarom,
polejem citrónovou šťavou a dusíme prikryté asi 5 minút. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Kurča kung pao späť
800 g kuracích pŕs alebo vykostených stehien, 1 lyžičku soli, 2 bielky,
1 lyžičku sójovej múky (škrobu), 1,5 dl oleja, 80 g búrskych orieškov,
2 papriky, 1 feferónku, 1 lyžičku mletej červenej papriky,
na hrot noža glutasolu, 1 dl vína sherry, 3 lyžice sójovej omáčky,1 lyžicu octu.
Postup:
Očistené, vykostené, kože a chrupaviek zbavené kuracie mäso sa nakrája
na rezance alebo kocky. Osolené vaječné bielky sa zmiešajú so sójovou múkou
(prípadne škrobom), pridá sa mäso a dobre sa premieša. Mäso sa na 3/5 dobre
rozohriateho oleja za stáleho miešania opečie. Na 1/5 rozohriateho oleja sa
opražia búrske oriešky. Na zvyšku oleja sa opraží nadrobno nakrájaná,
očistená paprika, pridajú sa opražené búrske oriešky, nakrájané feferóny,
mletá paprika, glutasol, opražené mäso a spolu sa krátko podusí.
K podusenej zmesi sa pridá zálievka, chvíľu sa spolu podusí a hneď sa podáva.
(Pokrm sa musí rýchlo upraviť, nesmie sa dlho dusiť, lebo by na ňom neostala šťava.)
Vhodné prílohy: rôzne druhy vyprážaných zemiakov, jemnejšie druhy zeleninových šalátov.

Kurča na čínsky spôsob späť
1 kurča, 1 hrsť sušených húb, 20 olúpaných mandlí, 20 lieskových orieškov,
4 lyžice hrozienok, 4 veľké cibule 10 až 15 strúčikov cesnaku, pálivú papriku,
muškátový kvet, karí korenie 1 až 2 lyžice sójovej omáčky,
1 až 2 lyžice worcestra, 1/2 litra vývaru, 70 g masla, 1 pomaranč alebo citrón.
Postup:
Kurča rozdelíme na 6 až 8 porcií, ktoré rozložíme na pekáč tak, aby sa neprekrývali.
Porcie po oboch stranách osolíme, okoreníme, posypeme pokrájanými hubami,
roztlačeným cesnakom, cibuľou pokrájanou na kolieska, posekanými mandľami,
orieškami a celými hrozienkami. Pokvapkáme sójovou omáčkou a worcestrom.
Na každú porciu dáme kúsok masla a podlejeme vlažným vývarom.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre asi 90 minút. Počas pečenia mäso obraciame.
Asi 20 minút pred dopečením na každú porciu položíme koliesko pomaranča alebo citróna.

Kurča na labužnícky spôsob späť
1 kurča, 6 strúčikov cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, 100 g slaniny,
1 lyžicu masla, 2 cibule, 2 papriky, 3 rajčiny.
Postup:
Kurča rozdelíme na porcie. Cesnak prelisujeme a rozmiešame ho so soľou
a korením. Jednotlivé porcie potrieme cesnakovou zmesou, poukladáme na vymastený
alobal, obložíme cibuľou, paprikou a rajčinami pokrájanými na kolieska a
posypeme opraženou slaninou pokrájanou na malé kocky alebo pásiky.
Alobal dobre uzatvoríme. Porcie v alobale poukladáme na pekáč a pečieme vo vyhriatej
rúre 30 až 45 minút. odávame s ryžou, alebo so zemiakmi či hranolčekmi.

Kurča na peruánsky spôsob späť
8 kuracích stehien, 1 cibuľu, 4 väčšie mrkvy, šampiňóny, hrášok,
na drobno pokrájanú petržlenovú vňať, pol lyžičky karí korenia,
2 dl suchého bieleho vína, olej, 1 lyžicu sójovej múky, mleté čierne korenie,
prípadne iné voňavé koreniny.
Postup:
Kuracie stehná opražíme na oleji. V šťave po opražení podusíme mrkvu, hrášok,
cibuľu, petržlenovú vňať a karí korenie. Do vymastenej ohňovzdornej misy
vložíme časť udusenej zeleninovej zmesi, opečené stehná a druhú časť zeleniny.
Podlejeme vínom a dusíme za občasného premiešania až do zmäknutia mäsa.
Podávame s ryžou alebo so zemiakovou kašou.

Kurča na španielsky spôsob späť
1 kurča, 3 zemiaky, 3 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 1 červenú papriku,
4 rajčiaky, 5 lyžíc oleja, mletú červenú papriku, karí korenie,
mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Z kurčaťa nasekáme 8 častí, osušíme, osolíme ich, okoreníme mletým čiernym korením,
karí korením a mletou červenou paprikou. Takto pripravené mäso osmažíme na oleji
a odložíme. Na tom istom oleji (v prípade potreby olej pridáme) krátko osmažíme
cibuľu a cesnak pokrájanú nadrobno, pokrájané zemiaky, papriku a rajčiny zbavené
šupiek. Zeleninu okoreníme a odložíme. Do zapekacej misky do stredu poukladáme
osmažené mäso, okolo zeleninu a prikryté dusíme na miernom ohni 30 až 40 minút.

Kuracie prsia s čínskou kapustou späť
1 kuracie prsia, olej, 2 lyžice medu, soľ, 1 lyžička kari korenia,
2 lyžice sójovej omáčky, 10 dkg sterilizovaného hrášku, 10 dkg sterilizovanej kukurice,
polovička (menšia) čínskej kapusty, 1 stredne veľká cibuľa
Postup:
Kuracie prsia nakrájame na tenké pásiky. V panvici rozpálime olej, pridáme med
a necháme skaramelizovať. Pridáme kura nakrájané na pásiky a prudko opečieme.
Osolíme, okoreníme, zalejeme sójovou omáčkou a opekáme ďalej asi 20 minút.
Potom pridáme, kukuricu, hrášok a kapustu a spolu dusíme, kým nezmäknú.
Nakoniec dáme navrch na kolieska nakrájanú cibuľu. Podávame s ryžou.

Kuře po kanadsku späť
1 lžička soli ,1 velká cibule,1 lžička cukru (nebo ne),1 lžička sojové omáčky,
1/2 lžičky chili nebo feferony,
1/4lžičky mletého pepře,1lžíce wolchestru ,1/2 skleničky kečupu
Postup:
Tyto ingredience postupně přidavám do 1/8 rozpuštěného másla,které nechám
zpěnit,a pochopitelně začínám cibulí, až vytvořím "směs", kterou pužiji na
polití naporcovaného kuřecího masa. Osolené maso naporcuji na menší kousky
a to takové, že i stehno ještě rozseknu na půl. Je to cca 8 kousků, podle toho
jak byla ona drůbež krmena. Tyto kousky vložím do pekáče a zaliji touto směsí.
Nechám 24 hodin uležet. Druhý den to peču pod přiklopeným druhým pekáčem
a až po dostatečném změknutí tento druhý pekáč odeberu a nechám péct tak až se
vytvoří kůrčička. Jako přílohu lze doporučit brambor případně rýži.

Kuře podle Cyrila späť
Vykostěné kuřecí maso, sůl, pepř, olej, cibule, paprika, mandle nebo buráky,
kůrky z chleba ( z jednoho krajíce), feferonky, sladká paprika kari,kečup ( hořčice).
Postup:
Vykostěné kure nakrájíme na nudličky. Osolíme opepříme a vložíme do rozpáleného
oleje, dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, do oleje přidáme nakrájenou cibuli,
papriku (lusk, čím barevnější tím lepší), hrst mandlí nebo buráků,
a odkrojené kůrky od chleba nakrájené na kostičky a dusíme.
Přidáme feferonky a okořeníme sladkou paprikou a kari ( dle chuti).
Rozděláme kečup s vodou (kdo chce může přidat hořčici) a přidáme do směsi.
Podušené maso vrátíme do směsi a prohřejeme. Podáváme z rýží nebo z chlebem.

Čína I späť
Suroviny:
1/2 kg mäso chudé (hydinové, bravčové)
3 PL oleja
2 vajcia
1 ČL soli
1/2 ČL čierne korenie
1 cibuľa
1/2 ČL paprika ostrá
1 PL polievkové korenie MAGGI
2 PL maizena
1 ČL kari korenie
1 PL worcester
2 PL arašidy
Postup:
Mäso pokrájame na pásiky, cibuľu na kolieska, pridáme ostatné suroviny
a dobre premiešame. Necháme stáť 24 hod. v chladničke. Na panvici rozohrejeme
olej a mäso odkryté dusíme 5-10 min. Podávame s ryžou alebo hranolkami.

Čína II späť
Suroviny:
1/2 kg mäso chudé (hydinové, bravčové)
3 PL olej
2 vajcia
1 ČL soli
1/2 lyžičky čierne korenie
1 cibuľa
1/2 lyžičky papriky ostrej
1 PL polievkové korenie MAGI
2 PL maizeny, 1 ČL karí korenie
1 PL worchester
2 PL arašidy
Postup:
Mäso pokrájame na pásiky, cibuľu na kolieska, pridáme ostatné suroviny
a dobre premiešame. Necháme stáť 24 hod. v chladničke.
Na panvici rozohrejeme olej a mäso odkryté dusíme 5 - 10 minút.
Podávame s ryžou alebo hranolkami.

Karí kurča späť
Suroviny:
1 kurča
300 g zemiakov
50 g cibule
3 strúčiky cesnaku
2 dl smotany,
muškátový oriešok, nové korenie, mleté čierne korenie
1 lyžica rajčiakového pretlaku, vývar, karí korenie, tuk, soľ
Postup:
Očistené a umyté kurča rozporcujeme, osolíme a opečieme na rozohriatom tuku.
Opečené porcie vyberieme a do tuku dáme opražiť nadrobno pokrájanú cibuľu.
Keď začne žltnúť, pridáme rozotretý cesnak, smotanu a rajčiakový pretlak.
Podusíme 15 minút. Pridáme očistené pokrájané zemiaky, nové korenie,
posypeme postrúhaným muškátovým orieškom, mletým čiernym kotením a karí korením.
Podľa potreby podlejeme vývarom a dosolíme.

Kura v syrovej omáčke späť
Suroviny:
1 kurča
1,5 dl bieleho vína
2 dl kyslej smotany
150 g údeného syra
1 lyžičku Solamylu
1 lyžičku horčice
mleté čierne korenie, soľ, maslo, olej
Postup:
Kura rozdelíme na porcie a osmažíme ho na zmesi oleja a masla.
Mäso osolíme, okoreníme a prikryté dusíme asi 7 až 10 minút.
Porcie kuraťa preložíme do zapekacej misky. Do výpeku pridáme Solamyl
rozmiešaný vo víne, krátko povaríme, pridáme postrúhaný syr a za stáleho
miešania varíme, pokým sa syr neroztopí. Smotanu rozmiešame s horčicou
a pridáme k syrovej omáčke. Omáčkou zalejeme porcie kuraťa na miske.
Zapečieme v rúre. Podávame s opečenými zemiakmi.

Kurča na cesnaku späť
Suroviny:
kurča, olej, cesnak, 400 g tvrdého syra, šľahačka
Postup:
Rozporciované, nasolené kurča na pekáč zľahka vytretý olejom.
Žiadny iný tuk už nedávame. Kurča pokladieme vrstvou na
tenké plátky nakrájaného cesnaku.
Potom nastrúhame tvrdý syr a všetko zalejme šľahačkou.
Pečieme v mierne vyhriatej rúre, v pekáči bez pokrievky.
Hotové jedlo sa pozná podľa toho, že syr krásne zozlatne.
Prílohy: Podávame s cestovinami

Kurča na zelenine - čínske jedlo späť
1 kurča, 1 konzervu kukurice, 2 až 3 mrkvy, sterilizovaný hrášok,
soľ, koreniny - čubricu, gyros, mletú červenú papriku, 3 strúčiky cesnaku.
Postup:
Kurča vykostíme a kusy mäsa opražíme na dobre rozohriatom oleji.
Mäso podlejeme vodou a prikryté dusíme asi 10 minút.
Pridáme kukuricu, hrášok, pokrájanú mrkvu, posolíme a dusíme ďalších
približne 5 minút. Nakoniec ochutíme čubricou, gyrosom, červenou paprikou.
Po odstavení pridáme rozotrený cesnak.
Môžeme i zahustiť. Podávame s ryžou.

Kurča po cigánsky späť
1 menšie kura, slaninu, 2 cibule, paprikovú vegetu, štipľavé papričky, olej.
Postup:
Kura rozporciujeme na 4 kusy. Na štvorec alobalu (3x väčší ako mäso)
položíme plátok slaniny, naň 1/4 kurčaťa potretého paprikovou vegetou,
1/4 cibule nakrájanej na kolieska, na to položíme jednu rozpolenú
štipľavú papričku a povrch zakryjeme ďalším plátkom slaniny.
Dobre uzavrieme a dáme piecť asi na 30 minút.

Kurča zapečené s Nivou späť
1 kurča, 1 kg zemiakov, 100 g Nivy, 1,5 dl smotany, 8 strúčikov cesnaku,
korenie karí, grilovacie korenie, soľ, olej.
Postup:
Zemiaky nakrájame na hrubšie plátky,ktorými vyložíme vymastenú
zapekaciu misku. Na zemiaky poukladáme porcie kurčaťa(6 kusov),
osolíme, okoreníme,pridáme najemno pokrájaný cesnak,
postrúhanú Nivu a zalejeme smotanou.
Pečieme v rúre asi 1 hodinu.