Cestoviny s Tofu späť
1 Tofu (neúdené), zeleninu (čerstvu alebo mrazenú, fantázii sa medze nekladú),
5 PL sójovej omáčky, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, cestoviny, soľ, mleté čierne korenie,olej
Postup:
Tofu nakrájame na kocky a pokvapkáme sójovou omáčkou.
Necháme 10 min. odležať. Medzitým si na oleji speníme cibuľu nakrájanú na drobno,
po chvíli pridíme roztlačený cesnak. Na túto zmes pridáme Tofu a dusíme pod pokrievkou asi 7 minút.
Ak máme čerstvu zeleninu tú si nakrájame, ak mrazenú tak ju naparíme.
Takto pripravenú zeleninu pridáme k Tofu a za občasného miešania dusíme ešte 5 min.
Cestoviny si uvaríme podľa návodu na obale. Nakoniec zmmiešame cestoviny a Tofu so zeleninou,
osolíme, okoreníme podľa chuti. Kto má rád kečup môže to ochutiť kečupom.
Dá sa to aj zapiecť.

Neapolská pizza (IT) späť
Cesto na pizzu: 400g preosiatej hrubej múky, 30g droždia, 2 žĺtky,
1/2 lyžičky soli Nátierka na povrch pizze: 4 zrelé rajčiaky, 8 lyžíc olivového
oleja, 4strúčky cesnaku, 200g strúhaného parmezánu, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
Do väčšej nádoby dáme múku, droždie roztlačené a rozpustené v troške vody,
žĺtky a soľ. Cesto premiesime rukou, položíme na pomúčenú dosku a miesime,
až sa stane hladkým. Dáme ho do väčšej nádoby vysypanej múkou, prikryjeme
navlhčenou utierkou a necháme na teplom mieste 2 hodiny kysnúť.
Objem cesta sa má zväčšiť na dvojnásobok a utierka ho chráni pred utvoreníím
tvrdej kôrky. Z vykysnutého cesta môžeme formovať pizzy - akési posúchy podobné
našim lokšiam. Majú okrúhly tvar a pečú sa na vymastených plechoch.
Pred pečením cesto popicháme vidličkou na viacerých miestach, potrieme olejom,
dáme na ne rajčiaky ktoré najskôr prepasírujeme, rozotretý cesnak, syr,
zvyšok oleja, okoreníme, posolíme a vložíme do rúry upiecť.
Jestvuje veľa druhov pizzy - závisí to od obloženia. Na obloženie môžeme použiť
drobné rybičky, zvyšok jedál, najmä pečene, huby, ako ozdobu olivy alebo kapary,
nikdy však v obložení nemajú chýbať rajčiaky.
Chutné sú aj pizzy okorenené majoránom. Pečú sa v silne vyhriatej rúre asi
12 minút. Pizza je dobrá len čerstvá a teplá.

Cukina s cestovinou späť
600 až 800 g cukín, 100 g nastrúhaného syra, maslo, 100 ml mlieka,
2 papriky, 2 paradajky, 100 g cestovín, 1 cibuľa, 1 až 2 strúčiky cesnaku,
bazalka, tymian, mleté korenie, soľ.
Postup:
Cestovinu uvaríme v osolenej vode. Umyté cukiny nakrájame na malé kocky,
paradajky, papriku a cibuľu na pásiky. Cesnak prelisujeme. Zeleninu zmiešame
s uvarenou cestovinou. Osolíme, ochutíme cesnakom a dáme do vymasteného pekáča.
V mlieku rozšľaháme vajcia, primiešame k nim bazalku, tymian a korenie a
zalejeme pripravenú zmes. Zapekáme v rúre asi 30 minút. Asi 10 až 15 minút
pred dopečením posypeme cestovinu nastrúhaným syrom.

Penne s cukinovou omáčkou (Taliansko) späť
300 g cestovín penne (Penne all'arrabbiata), 2 malé cukety, 200 g čerstvých
šampiňónov, cibuľu, olej, veľký biely jogurt (0,5 litra), Vegetu, sójovú omáčku,
bazalku, mleté čierne korenie.
Postup:
Cestoviny uvaríme. Nadrobno pokrájanú cibuľu spreníme na oleji, pridáme na
plátky pokrájané šampiňóny a dusíme do mäkka. Pridáme na kocky pokrájanú
cuketu (veľkosť asi 2 cm). Všetko dusíme až kým nebude cuketa mäkká
(nesmie sa rozvariť), pridáme koreniny, osobitne veľa sójovej omáčky.
Nakoniec zmes zalejeme jogurtom, premiešame a len veľmi krátko povaríme.
Podávame premiešané s uvarenými cestovinami penne.

Cestoviny s Tofu II. späť
1 Tofu (neúdené), zeleninu (čerstvu alebo mrazenú, fantázii sa medze nekladú),
5 PL sójovej omáčky, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, cestoviny, soľ, mleté čierne
korenie, olej
Postup:
Tofu nakrájame na kocky a pokvapkáme sójovou omáčkou. Necháme 10 min. odležať.
Medzitým si na oleji speníme cibuľu nakrájanú na drobno, po chvíli pridíme
roztlačený cesnak. Na túto zmes pridáme Tofu a dusíme pod pokrievkou asi
7 minút. Ak máme čerstvu zeleninu tú si nakrájame, ak mrazenú tak ju naparíme.
Takto pripravenú zeleninu pridáme k Tofu a za občasného miešania dusíme ešte
5 min. Cestoviny si uvaríme podľa návodu na obale. Nakoniec zmmiešame cestoviny
a Tofu so zeleninou, osolíme, okoreníme podľa chuti. Kto má rád kečup môže
to ochutiť kečupom. Dá sa to aj zapiecť.

Biele cestoviny so zeleninou späť
Cesnak, olivový olej, zelenina trio, 1 syr bambino, 10 dkg syr niva,
1 smotana, soľ, bazalka, oregano, 500g cestoviny z tvrdej pšenice.
Postup:
Do panvice dáme olej, rozpučený cesnak pridáme zeleninu, posolíme a podusíme
do mäkka, pridáme bambino, nivu a na miernom ohni za stáleho miešania
rozpustíme dochutíme bazalkou a oreganom. Na koniec pridáme smotanu aby
bola taká mierne hustá konzistencia. Cestoviny varíme obvyklým spôsobom
\"al dente\"

Cestovinový nákyp s hráškom späť
400 g cestovín, 400 g nastrúhaného tvrdého syra, 1 smotana na šľahanie,
3 vajcia, 300 g hrášku z konzervy, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžica oleja, bazalka,
muškátový oriešok, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale v osolenej vode, do ktorej sme pridali
niekoľko kvapiek oleja. Zlejeme a necháme odkvapkať. Vajcia premiešame so
smotanou a priádme pretlačený cesnak. Ochutíme soľou, korením a bazalkou.
Cestoviny premiešame s hráškom a syrom. Preložíme do vymastenej formy
z varného skla a prelejeme smotanovou omáčkou. Zapečieme vo vyhriatej rúre
pri teplote asi 200 oC 20 minút.

Špagety Carbonara späť
500 g špagiet, 40 g mäkkého masla, 2 lyžice oleja.
Omáčka: 200 g plátkovej šunky, 1 smotana na šľahanie, 2 vajcia, 2 žĺtky,
50 g nastrúhaného syra, 20 g masla, 1 cibuľa, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Šunku nakrájame na rezance a potom na malé kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno.
V hrnci rozpustíme maslo, pridáme cibuľu a opražíme. Primiešame šunku,
zalejeme sladkou smotanou a na minime zohrejeme, ale nevaríme! Vajcia a žĺtky
dáme do misky a vidličkou ich rozšľaháme. Nalejeme ich do zohriatej omáčky,
primiešame nastrúhaný syr, dochutíme korením a trochou soli.
Špagety uvaríme podľa návodu v slanej vode, do ktorej sme pridali olej.
Zlejeme, necháme ich odkvapkať na sitku a pridáme maslo. Premiešame s omáčkou
a podávame.

Cestoviny s hlivou ustricovou späť
500 g hlivy ustricovej, 1 väčšia cibuľa, 2 lyžice oleja,
3 strúčiky cesnaku, 100 g syra eidam, 300 g cestovín, petržlenová vňať,
soľ, mleté čierne korenie, vegeta
Postup:
Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme očistenú, umytú a nakrájanú hlivu ustricovú
a spolu dusíme, kým sa všetka tekutina neodparí. Potom pridáme prelisovaný cesnak, soľ,
mleté čierne korenie, vegetu a najemno postrúhaný syr. Všetko spolu zmiešame.
Cestoviny uvaríme podľa návodu v osolenej vode, scedíme ich a zľahka zmiešame s hubami.
Podávame ozdobené posekanou petržlenovou vňaťou a syrom.

Liptovské taštičky späť
zemiaky, polohrubá múka, hrubá múka al. krupica, soľ
vajíčko, bryndza, kyslá smotana, slanina
Plnka: bryndza, 1 nastrúhaný uvarený zemiak,
biele korenie, soľ
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke. Na dosku nasypeme trošku polohrubej a hrubej múky. Do toho nastrúhame zemiaky. Pridáme vajíčko, trochu bryndze, soľ a podľa potreby múky 1/2 polohrubej, 1/2 hrubej aby vzniklo polomäkké cesto. Cesto rozvaľkáme a formičkou na taštičky vykrajujeme najprv kolieska,ktoré plníme plnkou a robíme taštičky. Varíme vo vriacej vode. Podávame poliate kyslou smotanou, upraženou slaninkou a acidofilným mliekom.

Zapekané cestoviny na sladko späť
ľubovoľné cestoviny, maslo, strúhanka, škorica, cukor,
slivkový lekvár, vanilkový cukor, 3-4 jablká,
zomletý mak
Postup:
Uvaríme cestoviny a uvarené premiešame s maslom. Vymastíme pekáč a vysypeme strúhankou. Na dno pekáča dáme časť cestovín, polejeme ich slivkovým lekvárom zmiešaným s vanilkovým cukrom. Na to navrstvíme vrstvu nastrúhaných jabĺk,ktoré posypeme najprv škoricovým cukrom a nakoniec zomletým makom. Nakoniec dáme druhú časť cestovín. Posypeme strúhankou a navrch poukladáme kúštičky masla. Dáme zapecť na 15min do rúry.
Zapekané cestoviny s mäsom späť
ľubovoľné cestoviny, maslo, strúhanka,
bravčové mäso, sójová omáčka, červená paprika, soľ,
čierne korenie, majoránka, tymián, olivový olej, cibuľa,
cesnak, šampiňóny, chilli paprička, paradajkový pretlak,
kečup, oregano, mrazený hrášok
Bešamelová omáčka:
maslo, hl. múka, mlieko, soľ, muškátový orech, tvrdý syr


Postup:
Mäso nakrájame na drobné kocočky,alebo zomelieme. Dáme do misky, pokvapkáme sójovou omáčkou, olivovým olejom, posypeme čiernym korením, paprikou, majoránkou, premiešame a necháme hodinu postáť. Očistíme šampiňóny a udusíme ich na cibuľke. Pridáme cesnak, čierne korenie a soľ. Potom pridáme postáte mäso a chvíľku podusíme. Pridáme paradajkový pretlak, lyžičku kečupu, nakrájanú chilli papričku, oregano a dosolíme. Dusíme do mäkka.
Medzitým si pripravíme si Bešamelovú omáčku:
Rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a zmiešame na kašu. Prilejeme toľko mlieka aby sme takú akurát hustú kašičku na poliatie. Trošku ju prisolíme, postrúhame trošku muškátového orieška a nakoniec vmiešame postrúhaný tvrdý syr. Uvaríme cestoviny a uvarené premiešame s mrazeným hráškom.
Vymastíme pekáč a vysypeme strúhankou. Na dno pekáča dáme časť cestovín, na to vrstvu mäsa a ešte jednu vrstvu cestovín. Nakoniec polejeme bešamelovou omáčkou a na vrch pokladieme plátky masla. Dáme zapecť na 20min do rúry. Podávame so zeleninovým šalátom,alebo kyslou uhorkou.