Panenková roláda späť
dve bravčové sviečkovice, tri vajcia, jednu cibuľu, jednu červenú papriku,
150 g plátkov šunky, 50 g čerstvého špenátu, soľ, mleté čierne korenie,
jednu lyžicu masla
Postup:
Mäso po dlžke rozkrojíme a jemne rozklepeme na čo najväčší plát.
Posolíme a okoreníme. Plát mäsa pokryjeme umytými a osušenými listami špenátu,
na ktoré položíme plátky šunky. Cibulu nadrobno nakrájame a udusíme na masle.
Pridáme vajcia a uvaríme hustú praženicu, ktorú posolíme a necháme vychladnút.
Po vychladnutí ju rovnomerne rozotrieme na pláty šunky.
Pridáme na tenké kúsky pokrájanú červenú papriku.
Takto naplnenú sviečkovicu opatrne zvinieme a zabalíme do alobalu, ktorý dobre uzavrieme.
Pečieme pri 200 °C asi pol hodiny. Potom alobal odstránime, rolády preložíme do zapekacej misy,
podlejeme trochou vody a zapekáme dalších pätnást minút.
Bravčové kotlety Koliba späť
750 g bravčového karé, 250 g oštiepka, 175 g oleja,
250 g sterilizovaného leča,50 g feferóniek, 100 g kečupu,
100 g šampiňónov, soľ.
Postup:
Z karé odstránime postrannú kosť a nasekáme plátky.
Naklepeme ich, osolíme a opečieme na oleji z oboch strán.
Opečené kotlety z tuku vyberieme, do výpeku pridáme nakrájané šampiňóny,
zarestujeme, pridáme lečo, pokrájané feferónky a kečup.
Podľa chuti osolíme. Pripravenú zmes položíme na opečené kotlety,
prikryjeme plátkami oštiepka a v rúre zapečieme.
Podávame s hranolčekmi alebo opečenými zemiakmi a so zeleninovým šalátom.
Bravčové rezne po taliansky späť
4 bravčové rezne (steaky), 2 cesnaky, 150 g slaniny,
100 g šampiňónov, 5 lyžíc rajčinového pretlaku, 3 lyžice oleja,
drvená rasca, hladká múka, soľ, čierne korenie.
Postup:
Rezne naklepeme, okoreníme, posypeme rascou a potrieme roztlačeným cesnakom. Zľahka ich obalíme v múke a na horúcom oleji ich z obidvoch strám opražíme. Vo výpeku opražíme na rezance pokrájanú slaninu.Postupne pridáme na plátky pokrájané šampiňóny a nakoniec rajčinový pretlak.Poprášime trochou múky a podlejeme vodou.
Sekané mäso v baklažáne späť
baklažán, 400 g bravčového mäsa, vajce, 1 lyžica hladkej múky,
60 g masla, 2 dcl kyslej smotany, mleté čierne korenie, petržlenová vňať,
soľ, 100 g cibule .
Postup:
Baklažán umyjeme, rozkrojíme po dĺžke na dve časti a odstránime dužinu. Mäso pokrájame na maličké kúsky, alebo pomelieme na hrubom mlynčeku. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, posypeme hladkou múkou a obalíme v rozšľahanom osolenom vajci. Pripravený baklažán osolíme, naplníme opraženým mäsom, ktoré polejeme kyslou smotanou a rozpusteným maslom. Uložíme do pekáča, podlejeme vodou alebo vývarom a upečieme. Podávame posypané posekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Vhodnou prílohou je zemiaková kaša, alebo dusená ryža.
Ražniči z bravčového mäsa späť
600 g bravčového mäsa môže byť pliecko, alebo krkovička,
200 g oravskej údenej slaninky, väčší kúsok údenej klobásky,
2 cibule, soľ, mleté čierne korenie, olej, 4 kovové ihly.
Postup:
Umyté mäso a slaninku pokrájame na ploché štvorce, cibuľu a klobásku na kolieska. Pokrájané mäso pokvapkáme olejom, jemne posolíme a okoreníme. Na kovovú ihlu striedavo napichujeme slaninku, mäso, cibuľu a klobásku. Ihly uložíme na olejom potretý plech, pokvapkáme olejom, podlejeme s troškou teplej vody, prikryjeme alobalom a dávame do vyhriatej rúry. Prikryté pečieme kým nám mäso nezmäkne. Potom odkryjeme a dopečieme, z každej strany do ružova.
Mäso s bylinkovou posýpkou späť
1kg kuracie,alebo bravčové prsia, soľ, korenie, olej
1,25 dcl červeného vína,1,25 dcl vývaru, horčica,
2 malé chilli papričky, 5 strúčkov cesnaku
Posýpka: 2 veľké póry, 1 vajce, strúhanka,
bylinky-petržlenová vňať, kôpor, pažítka
(ja som pažítku nemala tak som dsala bazalku)
olivový olej, čierne korenie, soľ
Postup:
Mäso vyklepeme,posolíme,pokoreníme a zprudka opečieme na oleji.
Mäso vyberieme (v prípade bravčového mäsa znížime plameň
a ešte chvíľu dusíme.)
uložíme na vymastený plech a na každý kúsok dáme posýpku.
Nakrajaný pór na sližiky oprazime na oleji,vyberieme na misku
a zmiešame so strúhankou,vajcom a bylinkami.
Nakoniec pokvapkáme olivovým olejom a dáme zapiecť do vyhriatej rúry.
Medzitým si pripravýme zálievku:
do výpeku vlejeme červené víno a necháme zovrieť. Zalejeme vyvarom a pridáme
roztlačený cenak,nakrájene chilli papričky,osolíme a okoreníme.
Podávame s ryžou,alebo zemiakmi (zemiaky sú asi lepšie) poliate zálievkou,
a zeleninovým šalátom. Mierne pikantné,ale dobré.
Musaka s Gréckym šalátom späť
bravčové mäso, baklažán, hl.múka, červená paprika,
čierne korenie, soľ, olej, cibuľa, cesnak, oregano, soľ,
zelená paprika, paradajky, paradajkový pretlak,
čierne korenie, gyros, zemiaky, paradajky,
Bešamelová omáčka: múka, maslo, mlieko, tvrdý syr,
muškátový oriešok
Grécky šalát: uhorka, paradajky, paprika, cibuľa,
zelené a čierne olivy, syr Feta, olivovy olej,
soľ, oregano
Postup:
Mäso nakrajame na drobné kocočky,alebo pomelieme. Baklažán nakrájame na cca 0,5cm kolieska. Posolíme a necháme 30min odstáť. Pustia šťavu,prebytočnú zlejeme. Zmiešame hl.múku, červenú papriku, čierne korenie, soľ a obalime jednotlivé kúsky baklažánu. Ten potom na oleji z oboch strán opečieme. Do výpeku dáme nakrájanú cibuľku a cesnak a podusíme. Na to dáme mäso a chvíľku podusíme. Pridáme nakrájanu papriku, paradajky, paradajkový pretlak, osolíme okoreníme, pridáme gyros, oregano a dusíme. Medzitým si očistíme zemiaky, nakrájame na kolieska a predvaríme. Taktiež si nakrájame paradajky a pripravíme Bešamelovú omáčku. Rozpustíme maslo, pridáme múku, chvíľu popražíme. Pridáme mlieko toľko aby nám vznikla taká akurát kašička na poliatie. Nakoniec do nej pridáme nastrúhaný tvrdý syr,trošku soli a nastúhaný muškátový oriešok,podľa chuti. Vymastíme nádobu a na dno poukladáme zemiaky, na ne baklažány, vrstvu mäsa, paradajky, jednotlivé vrstvy opakujeme,tak aby posledná vrstva bola z baklažánov. Všetko zalejeme bešamelovou omáčkou a v predhriatej rúre zapekáme pri 200°C cca 30min.
Kým sa nám Musaka zapeká si pripravíme Grécky šalát. Všetky ingrediencie nakrájame na kocočky, cibuľu na plátky a olivy na kolieska. Posolíme, polejeme dostatočne olivovým olejom,pridáme oregano,prípadne bazalku,ak je tak čerstvú. Servírujeme spolu so zapečenou Musakou.
Vrelo odporúčam,je to mňam,mňam :o)