Šošovica na kyslo späť
Suroviny:
3 hrste šošovice, 2 bobkové listy, masť, hl. múka, 1 cibuľa, kyslá smotana,
celé čierne korenie, soľ, ocot;
Postup: Šošovicu deň pred varením namočíme do studenej vody.
Na druhý deň ju v tej istej vode osolíme, uvaríme s bobkovým listom, korením a celou cibuľou.
Múku speníme na masti a zalejeme kyslou smotanou, vymiešame na hladkú kašičku a pridáme do hrnca s fazuľou.
Nakoniec pridáme 2 lyžice octu a podávame.
Tip: do taniera s polievkou môžeme dať lyžicu kyslej smotany (ako obláčik).

Zelerová polievka so zemiakmi späť
Suroviny:
200 g zeleru, 40 g masti; 40 g hladkej múky, 1 cibuľa, soľ, 1,25 l vývaru alebo vody,
250 g zemiakov, 2 dl smotany, 1 žĺtok, zelená petržlenová vňať
Postup:
Zeler očistíme, postrúhame na hrubom strúhadle, opražíme na masti,
poprášime múkou a opražíme. Pridáme cibuľu posekanú nadrobno, osolíme,
trocha zalejeme vývarom alebo vodou, rozmiešame a povaríme 20 minút.
Potom pridáme zvyšok vývaru alebo vody, očistené a pokrájané zemiaky a uvaríme
do mäkka. Nakoniec pridáme smotanu, v ktorej sme rozmiešali žĺtok,
a ochutíme zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno.

Hrášková krémová polievka späť
Suroviny:
1 konzerva hrášku ( 420 g ), 1 kocka bujónu, 50 g masla, 30 g hladkej múky,
soľ, mleté čierne korenie, 50 g šunkovej salámy, 1 natvrdo uvarené vajce,
petržlenová vňať, 1 1/2 dl mlieka.
Postup:
Hrášok s nálevom rozmixujeme, zriedime jedným litrom vývaru pripraveného
z vody a kocky bujónu. Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku,
ktorú zriedime a dobre prevaríme. Hrášok spojíme so zápražkou, osolíme,
okoreníme, a ešte spolu prevaríme. Ako vložku podávame nadrobno pokrájanú
šunkovú salámu a posekané vajce. Polievku zjemníme prevareným mliekom.
Pred podávaním doplníme posekanou petržlenovou vňaťou.

Špargľová polievka I späť
Suroviny:
300 g špargle, 1/2 l vody, 40 g masla, 30 g hladkej múky, soľ,
1,5 dl smotany 12 %, 1 žĺtok.
Postup:
Špargľu olúpeme, umyjeme a dáme variť do horúcej vody.
Uvarenú vyberieme a pokrájame na kolieska. Z masla a múky pripravíme svetlú
zápražku, zalejeme vodou a vložíme do nej špargle. Spolu povaríme.
Osolíme, pridáme smotanu, v ktorej sme rozmiešali žĺtok a necháme zovrieť.

Špargľová krémová polievka späť
Suroviny:
300 g špargle, 30 g masla, 30 g hladkej múky, petržlenová vňať,
muškátový orech, štipka cukru, šťava z 1 citróna, soľ.
Postup:
Pokrájané a očistené kúsky špargle povaríme v osolenej vriacej vode 20 minút.
Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme vývarom zo špargle
a povaríme. Pridáme uvarenú špargľu, osolíme a ochutíme petržlenovou vňaťou pokrájanou
nadrobno, postrúhaným muškátovým orechom, citrónovou šťavou a štipkou cukru

Brokolicová polievka späť
Suroviny:
brokolica, cibuľa, olej (maslo), mlieko,
múka, 1 vajce, muškátový orech, soľ
Postup:
Brokolicu rozdelíme na čo najmenšie ružičky. Cibuľu nakrájame nadrobno
a udusíme na oleji (ja dávam na polovicu olej a maslo,má to potom
trošku lepšiu chuť). Pridáme brokolicu a dusíme s troškou vody kým nezmäkne.
Keď je mäkká zaprášime múkou,zamiešame a zalejeme miekom podľa potreby
koľko polievky chceme a akú hustú. Osolíme, nastrúhame trošku muškátového
orieška a keď polievka začne vrieť vmiešame do nej jedno vajíčko.
Fazuľová polievka späť
Suroviny:
deň predtým namočená fazuľa, bobkový list, soľ, mrkva, zemiaky, paradajka,
múka, olej, červená paprika, čierne korenie, cesnak, kyská smotana, kečup
Postup:
Deň vopred namočenú fazuľu dáme variť s jedným bobkovým listom a nakrojenou paradajkou. Šťava z paradajky spôsobí rýchlejšie uvarenie fazuľe. Fazuľu varíme cca 1hod. Medzitým si zvlášť uvaríme zemiaky a mrkvu. Keď je fazuľa uvarená pridáme do nej zemiaky, mrkvu, soľ, červenú papriku, čierne korenie, pretlačený cesnak a bledú zápražku. Necháme chvíľu povariť a nakoniec do nej pridáme kyslú smotanu rozmiešanú s kečupom.